Referenssit / Lighthouse Joensuu

  • Pää- ja arkkitehtisuunnittelu, tietomallikoordinointi
  • Tilaaja: Joensuun Elli
  • Laajuus: 4 800 kem2, 14 kerrosta
  • 2019
  • RIL-palkinto 2019
  • Puupalkinto 2019

Suomen korkein puukerrostalo.

Talossa on 117 asuntoa opiskelijoille. 1.krs:ssa sijaitsevat saunaosastot, pesutupa kuivaushuoneineen, irtain- sekä ulkoiluvälinevarastot ja tekniset tilat. Kerroksissa 2-14 sijaitsevia asuntoja on yhdessä kerroksessa aina 9kpl, joista kaksi on 2h+kt ja loput seitsemän yksiöitä. Asuntojen koot vaihtelevat 26 – 47,5 m2 välillä.

Toteutuksessa on hyödynnetty sekä LVL-viilupuun että ristiin liimatun CLT:n parhaita ominaisuuksia.

Kerrostaloon on toimitettu yli 2 000 m3 massiivipuutuotteita. Puutuotemäärästä yli puolet on LVL-viilupuuta, jota on käytetty seinärakanteisiin. Lisäksi välipohjiin on käytetty lähes 1000m3 CLT:tä eli ristiinliimattua puuta.

Rakennuksen ensimmäinen kerros väestönsuojineen toteutettiin betonista. Muuten runkorakenne ja jopa hissikuilu on massiivipuurakenteinen. Vaikka kyseessä on puukerrostalo, ei valmiissa rakennuksessa puupintoja juuri näy. Paloteknisten vaatimusten mukaisesti pinnat on verhoiltu pääosin kipsilevyllä. Julkisivupinta toteutetaan valkoisen ja harmaan eri sävyjä toistavilla kivilevyillä.

Ympäristönäkökulmasta puukerrostalo on erittäin kestävä ratkaisu. Puu sitoo kasvaessaan hiilidioksidia ja puusta rakennettu kerrostalo toimii hiilivarastona koko elinkaarensa ajan. Lighthouse Joensuun puutuoteosat sitovat hiiltä määrän, joka vastaa noin 700 henkilöauton hiilidioksidipäästöjä vuoden aikana.

Kerrostaloon toteutettu pysyvä valotaideteos on valotaiteilija Kari Kolan käsialaa.

Asuntosuunnittelu, Puurakentaminen, Tietomallintaminen
Katso seuraava projekti